Постоянството – безценен урок, който всички трябва да научим!

05.01.2016
923

Постоянството е ключов фактор в процеса на превръщане на стремежа в желаната форма на успех. В основата на постоянството лежи силата на волята. Волята и стремежът, когато се комбинират по подходящ начин, се превръщат в непобедима сила. – Наполеон Хил

Хората, успели да натрупат големи богатства, са обикновено известни катохладнокръвни, а понякога и безмилостни личности. Те често остават неразбрани от околните. Това, което им придава хладнокръвен вид е силата на волята, която, съчетана с техния стремеж, гарантира постигането на целите им.

Повечето от хората са готови да захвърлят целта си зад борда при първите признаци на съпротива или неуспех. Малцина успяват да продължат напред въпреки несгодите.

В думата „постоянство” няма героичен нюанс, но то е необходимо на всеки кандидат успешен човек, както въглеродът е нужен за коравата стомана.

Слабото желание води до незначителни резултати

Липсата на постоянство е една от основните причини за неуспех. Както показва опитът, непостоянството е характерна слабост на повечето хора.

Можете да преодолеете този недостатък с усилие. Доколко ще успеете, ще зависи изцяло от силата на вашето желание. Желанието е отправната точка на всички постижения. Не забравяйте това нито за миг. Слабото желание води до незначителни резултати, така както слабият огън дава малко топлина. Ако установите, че ви липсва постоянство, трябва да накладете по-силен огън под желанията си.

Богатствата гравитират около хора, чиито умове са готови да ги привлекат с неудържимостта, с която реките текат към океана. Ако констатирате, че сте непостоянен, обградете се с компетентни, мотивирани хора и с тяхна помощ ще успеете да култивирате постоянство у себе си.

Магията на „нагласата за богатство”


Мизерията спохожда хората, чието съзнание я приема благосклонно. По същия начин парите отиват при онзи, чието съзнание ги привлича. Бедността веднага намира онова съзнание, в което мисълта за богатство все още не се е настанила трайно.

„Нагласата за бедност” се развива спонтанно.

„Нагласата за богатство” трябва да се изгражда със съзнателни, постоянниусилия, освен ако не е вродена, в което се съмнявам.

Помислете задълбочено над тези зависимости и ще разберете значението напостоянството за натрупването на богатство. Без постоянство ще претърпите поражение още преди да започнете. С постоянство ще победите.

Можете да се освободите от мисловната си инертност по същия начин, по който човек преодолява кошмари – стъпка по стъпка. В началото ще се движите по-бавно, после по-бързо, докато накрая придобиете пълен контрол над своята воля. Бъдете упорит, независимо колко бавно напредвате в началото. Постоянството ще ви доведе до успех.

Ако сте подбрали внимателно своя „мозъчен тръст“, поне един от неговите членове ще ви разбира и подкрепя в това усилие. Много хора, натрупали баснословни състояния, са били просто принудени да го направят.

Те са развили у себе си постоянството до степента на безусловен рефлекс не за друго, а защото обстоятелствата са ги принудили да го сторят.

 

Вие разполагате с невидим водач

Упоритите хора са щастливи, когато могат да се застраховат срещу неуспех. Независимо колко пъти са били поваляни, те в крайна сметка успяват да се доберат до върха. Понякога ни се струва, че има някакъв невидим водач, чието предназначение е да ни подлага на изпитания, като ни сервира неуспехи от всякакъв характер.

Онзи, който след поредния провал успее да се вземе в ръце и да се изправи на крака, винаги пристига на финала, а светът възторжено скандира:

„Браво! Аз знаех, че ще успееш!”

Невидимият водач не позволява на никого да достигне заветната си цел, без да издържи теста за постоянство. Онзи, който се провали на този изпит, просто не продължава напред.

Справилият се успешно с това изпитание е богато възнаграден за упорството си. Той получава всичко, към което се е стремил. И това далеч не е всичко! Той получава нещо много по-важно от материалното възнаграждение – знанието, че „във всеки неуспех са заложени семената на равен по стойност успех“.

Поражението е временно явление

Това правило не допуска изключения. От собствен опит мнозина са се убедили в ценността на постоянството. Това са хората, за които всяко поражение е само временно явление и нищо повече. Това са хората, които преследват изпълнението на своите стремежи с такова упорство, че поражението в крайна сметка се превръща в победа.

Повечето хора много лесно се отегчават. Това означава, че не могат продължително време да се занимават с едно и също нещо, за да успеят да се усъвършенстват в него. И после се чудят защо са нещастни! – 50 Cent

Ние, които наблюдаваме отстрани, виждаме колко много хора падат повалени и вече никога не успяват да се вдигнат на крака. Но някои приемат поражението като стимул за още по-големи усилия. Те, слава Богу, никога не се научават да карат на „заден ход”.

Това, което не виждаме обаче и за което много от нас дори и не подозират, е мълчаливата, но неустоима сила, която идва на помощ на сражаващите се въпреки обезсърчението. Ако все пак някога заговорим за тази сила, я наричаме постоянство.

Едно нещо трябва да стане ясно за всички—този, който не притежава постоянство, не може да постигне нищо значимо в живота си.

Понякога, докато пиша, виждам през прозореца си тайнствения Бродуей – „гробището на разбитите надежди” и „парадната врата на славата”. Тук идват хора от целия свят, за да търсят слава, богатство, власт, любов и всичко останало, което човешките същества наричат „успех”. Много рядко някой от тях успява да се отдели от тълпата и тогава светът научава, че на Бродуей се е родила следващата звезда. Но Бродуей не може да се завладее нито бързо, нито лесно. Той признава таланта, отдава дължимото на гения и плаща щедро в брой само на онзи, който дори не е помислил да се откаже. Така разбираме, че новата знаменитост е усвоила тайната на Бродуей. А тя е много проста и се нарича постоянство. –Наполеон Хил

Свържете се с нас за безплатна презентация и оферта!

Национален телефон 0700 11 258

e-mail: office@kosbulgaria.com