25 Verde - къщата с вертикални градини в Торино

01.07.2018
257

 Дървената къща в Италия е един дълъг експеримент. Построена е в една бивша индустриална зона на Торино, близо до първата щаб квартира и бившите работилници на компанията „Фиат". Архитектурата й изглежда така сякаш е била построена от самия Питър Пан.

 В 25 Verde се помещават 63 апартамента, но зданието е много повече от жилищно. Висящи тераси, малки пещери и изящни дървета, тази съвкупност от елементи прави сградата толкова уникална и красива. Стволовете на дърветата служат за подпори на 3-те етажа. Големи прозорци пропускат светлината във вътрешността, а пък на няколко места фасадата е облицована с шиндли от дървесина на лиственица, сякаш това е една къща, която се намира сред швейцарските високопланински полянки.

 Видео обиколка на 25 Varde

 Архитект на сградата е италианският архитект Лучано Пиа (Luciano Pia). Той казва за своето творение: „ В директно съседство няма почти нищо, което да е интересно. Исках една интровертна сграда, която ще кара жителите й да се чувстват добре и някак си да не ги кара да гледат навън, защото пейзажът не е добър”. Сградата на архитект Лучано Пиа е засегнала една граница, която ние хората сме свикнали да правим - ние сме тук, природата е там, а той ни показва как цивилизация и растителност могат да бъдат заедно.

 Въпреки че сградата е готова още през 2012 г., архитектът все още има ключ за входната врата. Вдясно от нея  тече вода в малка вадичка, а във вътрешния двор са засадени над 50 дървета, сред които бреза и зимзелен. Все още се виждат растителните фолиа и рамката върху която растенията стоят. Проекти като Verde 25., които носят природата обратно в градовете все пак никога не биха могли да заменят истинската природа,  но  това не е и тяхната цел. 

Свържете се с нас за безплатна презентация и оферта!

Национален телефон 0700 11 258

e-mail: office@kosbulgaria.com