Шест препоръки на Диана Ковачева за промени в Закона за етажната собственост

31.12.2019
375

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила до министъра на регионалното развитие Петя Аврамова общо шест препоръки за промени в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). То е свързано с инициативата на МРРБ за изготвяне на проект за изменението на ЗУЕС, за който все още няма публикуван проект за обществено обсъждане, след като срокът за предоставяне на идеи за промяна изтече през април тази година.

Ковачева смята, че има твърде много нерешени проблеми между собствениците в етажната собственост, като също се наблюдава липса на координация и целенасочена работа между собствениците и представителите на централната и местната власт. Поради тази причина, една от препоръките е да се дадат повече правомощия на местната власт, за да може тя да упражнява контрол при прилагането на законите.

Според Ковачева, основният принцип в закона – „саморегулацията” е на практика неизпълним, тъй като в голяма част от случаите собствениците не могат да стигнат до общо решение или да управляват добре етажната собственост. Това, от своя страна, много често води до напрежение между живущите.

Друго от предложенията е свързано с подобряване на уредбата на събиране на вноските за управление и поддръжка на сградите, като се фокусира и върху тези собственици, които не обитават жилищата си. Това е наложително, тъй като според настоящият закон те могат да не плащат, поради което разходите несправедливо се разпределят между живущите в етажната собственост. 

Свържете се с нас за безплатна презентация и оферта!

Национален телефон 0700 11 258

e-mail: office@kosbulgaria.com