Фестивал "Бърнинг Мен"

26.07.2016
1598

От 1986 г. насам на Деня на труда (в началото на септември) в САЩ се провежда едноседмичен културен фестивал . За първи път той е бил организиран от Лари Харви и Джери Джеймс на плажа Бейкър в Сан Франциско.
От 1991 г. се провежда в пустинята Блек Рок, на около 144 км . от град Рино, която се изпълва с множество произведения на изкуството -от големи постройки до по-малки предмети. Всички те носят в себе си някакво важно послание. Така например едно от творенията на фестивала е пресъздаването на Стоунхендж с компютри- паралел с значението им за нашето съвремие, подобно на това, което са имали каменните блокове в миналото.
Името на фестивала идва от изгарянето на огромна дървена човешка фигура. Това се е превърнало в традиция на фестивала. Голяма част от произведенията се изгарят през нощта, а други е даряват или се запазват за следващите изложения.
По своята същност Бърнинг Мен е антикомерсиален фестивал. Много малко неща се предлагат за консумиране -като кафе например, а алкохолът е безплатен. Музиката -електронна, ска, пънк, рага, рок. Фестивалът има правило, че всичко, което са донесли участниците, трябва да го върнат с тях обратно, тъй като той е направен изцяло от доброволци и няма специализирана служба, която да чисти след тях, а задачата се стоварва на група доброволци в края на фестивала.
Храм на Burning Man - В него участниците пишат на малки дървени плочки възпоменания за починали близки и ги оставят после на мястото или на други се пишат бележки с пожелания за следващите участници, които изтеглят от старите пожелание и после пишат нови.

Свържете се с нас за безплатна презентация и оферта!

Национален телефон 0700 11 258

e-mail: office@kosbulgaria.com