Съдът в ЕС се произнесе – сметките за общите части трябва да се плащат, дори и без парно

06.12.2019
235

С това решение се произнесоха магистратите в Люксембург по дело на ЕВН „Топлофикация” срещу двама длъжници от София, които, след като са спрели парното си, са отказали да плащат за топлината, която минава по тръбите, както и отоплението във входа, в който живеят. Становището на съда в Люксембург е, че собствениците на апартаменти трябва да заплащат разходите за общите части и сградната инсталация на блока, дори и след като са се отказали от парно.

Според магистратите наредбата на „Топлофикация” за плащане на общите части не противоречи на европейското право. Също така, има нужните технически възможности да се изчисли само дължимото за общите части, тъй като европейската директива за енергийната ефективност позволява на всеки собственик на апартамент да се изготвят сметките за парно индивидуално и пропорционално на отопляемия обем.

Сред доводите на Европейският съд, претенциите на двамата абонати на „Топлофикация” са неоснователни, тъй като всички собственици на имоти от етажната собственост са част от договора за доставка на топлинна енергия към съответната жилищна сграда, която е присъединена към централното отопление на база взето решение от етажната собственост. Магистратите също констатират, че независимо дали абонатите ползват топлинната енергия индивидуално или не, подаването на топлинна енергия към сградната инсталация, а оттам и за общите части, не представлява непоръчана доставка.

В същото време, европейският съд също преценя, че индивидуалните топломери отчитат реално потребената енергия, признавайки че няма как да са строго индивидуализирани на база на общите части и сградната инсталация. Така използваната енергия за общите части може да се изчислява пропорционално на отопляемия обем на всеки апартамент, независимо дали радиаторите са свалени, изключени или работят.

Решението на европейските магистрати ще бъде задължително за всички съдилища в ЕС при дела от подобен характер.

Свържете се с нас за безплатна презентация и оферта!

Национален телефон 0700 11 258

e-mail: office@kosbulgaria.com