Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалина

22.07.2016
618

   Църквата почита днес Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Света Мария Магдалина, наричана и Мария Магдалена, е християнска светица, предана последователка на Исус Христос, мироносица, следваща Христа до разпятието му и свидетелка на възкресението му.
   На нея се приписва първият възглас „Христос воскресе!“. Народът тачи първата вестителка на Възкресението като сестра на св. Илия.
   Днес имен ден празнуват:
 Магдалена, Магдалина, Магда, Меглена, Миглена, Малена, Мадлена, Мадлен и Лена.
   Личността на св. Мария Магдалена неправилно се обърква с други жени, за които повествуват Евангелията.
   Света Мария Магдалина била родом от Мангала, на брега на Галилейското езеро.
Тя не е Мария от Витания (градче на юг от Йерусалим) - сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус.
   Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за което разказва св. евангелист Лука. Непосредствено след разказа за тази неназована по име грешница ("...една жена от града, която беше грешница, вж. Лук.7:37) ев. Лука споменава поименно св. Мария Магдалина с думите "Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса" (Лук. 8:2). От текста ясно се разбира, че Мария Магдалина била една от многото други жени, които Иисус "излекувал от зли духове и болести... и които Му услужваха с имотите си" (Лук. 8:2).
   Объркването на св. Mария Магдалина с опростената грешница не е отскоро - то води началото си от края на VI век и се дължи най-вече на погрешно тълкуване на св. Григорий Велики.
Смесването на различни жени с името Мария е особено разпространено на Запад, среща се и в нашумелите филми "Страстите Христови" на Мел Гибсън, "Кодът Да Винчи" от Дан Браун и други произведения. То се дължи на непознаване на Св. Писание.

Свържете се с нас за безплатна презентация и оферта!

Национален телефон 0700 11 258

e-mail: office@kosbulgaria.com