По-ниски разходи за пренос на енергия

30.11.2019
344

По-ниски разходи за пренос на топлинна енергия ще може да се постигнат чрез обновяване на топлопреносната мрежа. Това обяви пред радио „Фокус” Елизабет Павлова – говорител на  „Топлофикация София” ЕАД. През последните години дружеството работи усилено за внедряване на нови технологии, с които да е възможно да се оптимизирането на преноса на топлинна енергия и да се намалят разходите за това.

Елизабет Павлова обясни, че новата система СКАДА, която следва да обхване цяла София в следващите няколко години,  е важен елемент във всяка една абонатна станция. Тя дава възможност да се регулира всяка отделна станция и в същото време да се следи потреблението на всяка една етажна собственост. От друга страна, ще могат да се дават и по-конкретни предписания на абонатите за това какви по-добри мерки за енергоспестяване биха могли да предприемат.

Павлова заяви, че системата СКАДА ще трябва да се интегрира във всяка една абонатна станция до няколко години, като процесът ще бъде много труден и сложен и ще са необходими много средства от страна на дружеството.  Плюсовете на системата са в това, че благодарение на нея ще може да се оптимизира потреблението на топлинната енергия във всяка една етажна собственост, като в същото време да се наблюдава работата на всяка една абонатна станция в реално време. Така ще може да се следи движението и да се установяват отклонения в системата и режимът на работа. По този начин дружеството ще може своевременно да прави нужните корекции.

Според думите на Елизабет Павлова, към момента тази система е внедрена във всички 4200 абонатни станции на топлорайон „София”. Тази година следва да започне изграждането й в топлорайон „София Изток”, а в последствие следва да бъдат обхванати и районите „Земляне” и „Люлин”. Павлова също потвърди, че докато тече интегрирането на системата СКАДА, „Топлофикация София” ще продължи и с другите дейности по обновяване на топлопреносната мрежа. 

Свържете се с нас за безплатна презентация и оферта!

Национален телефон 0700 11 258

e-mail: office@kosbulgaria.com