Отпадат предложените промени в Закона за туризма

16.02.2020
551

Отпадат предложените промени в Закона за туризма. Според тях, при отдаване на апартаменти под наем за краткосрочно ползване през интернет платформи като Airbnb и Booking, трябваше да се изисква съгласието на 50% от съседите в жилищната сграда.

Въпросният текст беше вписан в промените в закона за туризма, но се наложи да бъде отхвърлен, тъй като срещна сериозен отпор от бизнеса.

Сред първоначалните предложения бе идеята такъв тип имоти да бъдат първо регистрирани в общината задължително и с документ, удостоверяващ съгласието на минимум половината от живущите в етажната собственост.

Приемането на разпоредбата касаеше хората, които ползват електронни платформи като Airbnb, Booking, Expedia, Booking, за да отдават стаи и апартаменти за краткосрочно настаняване.

Своите съмнения относно проблемите, до които тези предложения могат да доведат, предварително сподели и председателят на Управителния съвет на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС) – Ламбро Попов. Според него, е добре да има санкции от общото събрание на етажната собственост и че хората, обитаващи дадената сграда, трябва да имат някаква сигурност относно редът, по който някой се настанява, но първо трябва да се помисли за промяна на Закона за етажната собственост (ЗУЕС), която да регламентира легитимното провеждане на общото събрание и взетите от него решения.

Свържете се с нас за безплатна презентация и оферта!

Национален телефон 0700 11 258

e-mail: office@kosbulgaria.com