Някои от световните архитектурни гафове и изводите от тях

01.04.2016
1253

Intempo, Бенидорм

Първоначално сградата била проектирана да бъде 20 етажа, но впоследствие на предприемачите решили да е "малко" по-висока - сега небостъргачът може да се похвали с 47 етажа. При промяната на мащабите обаче, никой не се сетил да проектира наново асансьорната система и сградата остава без асансьор за последните етажи.

Извод: При промяна в плана трябва добре да се прецени всичко, на което ще се отрази съответната промяна.

 

Aon Center Aon Center, Чикаго

Построена е през 1973 г. и била уникална на външен вид заради решението да се облицова с италиански мрамор тип Carrara. Този тип мрамор бил много по-тънък от материалите, които по принцип се употребяват за облицоване на сгради, но следващата година огромно парче мрамор се откъснало и паднало върху покрива на съседната сграда. Инспекция установила, че мраморът по цялата сграда е напукан и огромни парчета заплашват да се откъснат. Цялата сграда била повторно облицована с гранит, което струвало над 80 млн. долара.

Извод: Трябва да се подбират най-подходящите материали.

 

Vdara Hotel & Spa, Лас Вегас

Vdara Hotel & Spa в Лас Вегас отваря врати за гости през 2009г. Това е голям комплекс от високи извити остъклени сгради, но изглежда, че геометрията на хотела е по-подходяща за соларна централа. Слънчевите лъчи така се отразяват от стъклата по фасадата, че се концентрират в средата на общото пространство, което го прави непригодно за обитаване.

Извод: Формата никога не бива да е самоцел.

 

Небостъргачът John Hancock, Бостън

60-етажният небостъргач е завършен през 1976г. - чиста и минималистична струкутра, на която всички са се възхищавали, но прозорците буквално са започнали да падат от страховитата височина, разбивайки се на паважа. Отговорът на анализиращите е, че това се дължи на температурните разширения. В допълнение типичното за високите сгради "люлеене" на по-горните етажи, било толкова осезателно, че било некомфортно за обитателите.

Извод: Всеки детайл трябва да се преценява и изпипва.

 

Kemper Arena, Канзас сити

Покритият стадион отваря варти през 1974г. Дизайнът се счита за уникален за времето си, тъй като покривът е окачен на външни носещи метални форми, но на 4 юни 1979г. покривът се срутва при ужасно силна буря. Причинта била, че оттичането на водите от покрива е било проектирано да се случва бавно и постепенно с цел да не се наводнят близките терени. Но от силната буря се е събрала много вода с огромно тегло на покрива, което предизвикало срутването на конструкцията. В допълнение болтовете, задържащи окачвачите, не били правилно изчислени и се отприщила вълна на изтръгване.

Извод: Независимо оригиналните инженерни решения, винаги трябва да сме нащрек и за извънредни ситуации.

 

Детската площадка на Pier One,Бруклин

Всички съоръжения за игра били конструирани от чиста стомана. При достатъчно топло и слънчево време на люлките буквално може да се изпържи яйце.

Извод: Безопасността винаги трябва да е приоритет.

В историята на архитектурата влизат и още злополучни примери като Lotus Riverside, Библиотека W.E.B. Du Bois, CNA Center и други. Важното е тези примери да се познават и да не се допускат грешките от тяхното проектиране.

Свържете се с нас за безплатна презентация и оферта!

Национален телефон 0700 11 258

e-mail: office@kosbulgaria.com