Нов данък "Градушка" може да вдигне цените на застраховките

09.08.2018
294

 Ако бъде приет новият данък „Градушка” се предвижда вдигне цените на най-масовите застраховки, предупреждават от бранша. Повод за това е законопроект, който предвижда процент от имуществените полици да отива във фонд за борба с градушките в цялата страна.

 Ракетната система за борба с градушките в момента покрива едва 1/3 от територията на страната. С приемането на законопроекта ще се осигури 100% превенция. През юли, тази година, правителството одобри допълнителни разходи в размер на 5 760 000 лв. за закупуване на противоградови ракети. Новият данък ще ни струва 28 млн. лева годишно. Част от парите ще са от бюджета. Друга част ще е от задължителната вноска от земеделските стопани, а останалото - от застраховките. От бранша предупреждават, че това ще е за сметка на всички, които застраховат имуществото си – дори за кражба.

 Според земеделското министерство, ако превенцията обхване цялата страна, това ще спести от разходите на застрахователите за щети от градушка. Те обаче не са убедени в това и предлагат задължителни полици за производителите, които получават субсидии.

Източник: www.nova.bg

Свържете се с нас за безплатна презентация и оферта!

Национален телефон 0700 11 258

e-mail: office@kosbulgaria.com