Нова спорна наредба за отчитане на топлинната енергия

15.10.2019
328

Нова наредба за отчитане на потреблението на топлинната енергия се превърна в ябълка на раздора.

Тя влезе в сила от началото на този месец. Според новите правила отчетите на топлинните уреди ще се правят до 10 юли, като следва изравнителните сметки да се пращат към топлофикация до 5 дни след това. В същото време, се намаля с цял месец крайният срок за подаване на възражения върху сметките, като сега той ще бъде до 31 август. Промените в наредбата, според обясненията на експертите, са за улеснение на потребителите, но остава един основен проблем в етажната собственост, а именно таксата за сградна инсталация.

В настоящата наредба се казва, че етажната собственост сама ще може да определя какъв да бъде размерът на тази такса, като тя може да варира от 20% до 40% от топлинната енергия, която е изразходена от входа. А съответно, колкото по-малко апартаменти от входа ползват парно, толкова по висока ще бъде тази такса. Идеята етажната собственост сама да може да определя дела на тази такса, бе заложена още преди време. Основният замисъл бе тези домакинства, които ползват парно да плащат по-висок процент – до 40%, докато тези, които са със свалени радиатори – до 15%. Но проблемът при разпределянето на процентите идва от факта, че по този начин загубите на ‘’Топлофикация’’ се поемат от изрядните потребители, които имат най-малко вина за тях.

Освен това, преди повече от година, тричленен състав на ВАС реши да отмени съответната формула, по която се определя въпросната такса за сградната инсталация. Тогава бе констатирано, че методиката за дяловото разпределение на топлинната енергия е в разрез със закона, а част от параметрите в нея са доста неясни. От друга страна, тя не довежда до основния желан резултат – сметките за парно да включват само реално консумираната топлинна енергия въз основа на реалното потребление.

Свържете се с нас за безплатна презентация и оферта!

Национален телефон 0700 11 258

e-mail: office@kosbulgaria.com