Нова програма на Столична община за по-чист въздух в София

15.12.2019
322

Кметът на София Йорданка Фандъкова участва в проверка на монтирането на първия от новите филтри за комини в столицата. Тя също така заяви, че вече има изготвена програма за премахването на старите виетнамски общежития, като в момент се работи по изграждането на нови жилища.

Фандъкова припомни, че глобите за горене на гуми и дрехи извън жилищата варират между 100 и 500 лева, като вече има глобени. За жалост, проблем остава факта, че няма как да се влезне в жилищата на хората, за да се установи какво точно се гори.

От своя страна, кметът на район „Красна Поляна” сподели, че по старата програма има монтирани 35 филтъра, а до края на декември се очаква да се монтират още 70-80. Това трябва да спомогне да се усети разликата във въздуха.

Даниел Дамянович, който е управител на фирмата доставяща филтрите, заяви, че софтуерът, който е пригоден в тези филтри харчи около 30 вата, което е близко до изразходваното от една крушка. Новите филтри ще могат да спират до 80% от фините прахови частици от комините, като премахвали дори и миризмата. Самият пушек остава в комина, където има електростатичен електрод, който пречиства.

Кметът на столицата заяви, че вече е започнала програмата на Столична община по поставяне на новите филтри на домакинствата, които се отопляват главно на дърва и въглища. Тя също посочи, че програмата е за три години, като се очаква тя да обхване над 2000 домакинства, като до края на тази година трябва да се монтират новите филтри на 180 от домакинствата в столицата.
 

Свържете се с нас за безплатна презентация и оферта!

Национален телефон 0700 11 258

e-mail: office@kosbulgaria.com