Мостове към бъдещето

06.05.2016
1670

CNN обърна погледите към най-забележителните проекти за изграждане на мостове, които скоро ще бъдат реализирани. Можете да научите повече за най-атрактивните от тях.

Garden Bridge в Лондон

Повече от 30 моста пресичат река Темза в столицата на Великобритания, но проектът на дизайнера Томас Хедъруик изглежда като най-амбициозния досега. Цената му е 275 милиона долара и ще бъде като градина над реката. Строителството започва тази година и трябва да приключи през 2018 година.

Danjiang Bridge в Тайпе, Тайван

С дължина от почти километър мостът Danjiang ще бъде най-дългият асиметричен мост в света с една кула, от която тръгват стоманените въжета. Това е един последните проекти на починалата архитектка Заха Хадид. Идеята на дизайна е мостът едновременно да бъде част от пейзажа, но в същото време да не закрива залеза на Тайпе.

Lucky Knot Bridge в Чанша, Китай 

Мостът е проект на архитектурното студио NEXT и трябва да бъде завършен по-късно тази година. Името и формата на моста са свързани с китайската традиция за декоративни възли, която се свързва с късмета. От там и името на моста – „Щастливият възел”.

Sölvesborg Bridge в Сьолвесбори, Швеция

Това е най-дългият пешеходен мост в Европа - почти 800 метра. Дизайнът му е дело не на архитект, а на осветителна фирма. Създаден е от LED-материали.

Køge Bridge в Северната гара в Кьоге, Дания

През него са предвидени да минават и влакове, и автомобили. Ще има и гара, и станция за велосипеди под наем. Проектиран е от студията COBE и Weitling.

Sarajevo Bridge в Барселона, Испания

Мостът на барселонското архитектурното бюро BCQ доразвива концепцията на Хедъруик за мост, покрит с растения. Идеята е да се обнови съществуващия мост "Сараево" с фотолуминесцентни камъни, които осветяват пътя на пешеходците без да се използва ток. Използва се и специален бетон, който превръща замърсяванията в безопасни вещества. Засега не е обявена дата за завършването.

Cirkelbroen Bridge в Копенхаген, Дания

Създателят Олафур Елиасон е бил вдъхновен от историята на града като пристанище. Петте кръгли платформи и опънатите мачти създават илюзията за няколко лодки, които доближават пристанището.

 Nine Elms Bridge в Лондон

Датската компания Bystrup наскоро спечели търга за строителство на мост в Пимлико в южен Лондон. Реализирането на проекта среща и критици, които се опасяват, че новият мост ще разруши парковете на Пимлико, от където идва и името на моста - Деветте бряста.

Zhangjiajie Canyon Bridge в Чханцзяцзе, Китай

Това ще е най-дългият мост в света със стъклено покритие по пода. Освен от туристи, които искат да разгледат каньона, мостът ще бъде използван и за бънджи скокове. Той е висок почти 240 метра.

Свържете се с нас за безплатна презентация и оферта!

Национален телефон 0700 11 258

e-mail: office@kosbulgaria.com