Как да направим картина с живи растения у дома

20.06.2016
997

   Да направим "картина" с живи растения у дома не е толкова трудно.

   Днес ще ви покажем оригинален начин за внесене на повече зеленина в интериора. За целта са ви необходими няколко елемента от модулната система за вертикални стени. Те са пластмасови, леки и устойчиви, лесни за работа и монтаж, с включен метален профил за закрапване към стената и специален улей в горния край, в случай, че решите да напоявате вашата картина автоматизирано. Системата функционира еднаква добре както за малки проекти, така и за големи зелени стени в интериора или на открито.

 

   Необходими неща за жива картина от един модул:

- Един елемент от модулните система за вертикални стени (може да го намерите в по-големите магазини, предлагащи стоки за дома и градината);

- 3-5 литра почвен субстрат (зависи от това колко са големи саксийките, които сте подготвили за засаждане и големината на кореновата система на растенията);

- 5-10 растения, подходящи за интериорно отглеждане и съобразени с условията на избраното за зелената стена място; трябва да се има предвид осветеност, влажност на въздуха, температура (ако не сте сигурни в избора си, помолете продавачите на декоративни растения за съвет или се обърнете към специалист ландшафтен архитект; броят на растенията може да варира, тъй като ако сте избрали по-едро растение може да го разделите на две или пък при по-буйно растящи или висящи да не засаждате растение във всяко от отделенията);

- Лопатка;

- Нивелир;

- Отвертка;

- 1-1,5 литра вода със стайна температура.

 

   

   Засаждане на растенията в модула BGreenwall

   И така нека пристъпим към направата на нашата зелена, жива картина!

Поставете модула хоризонтално. Той прилича на сандъче с 10 гнезда за растения и специфични наклони, които в последствие насочват водата в необходимите "джобове". Насипете на дъното от рохкавата почва с помощта на лопатката. Дебелината на слоя зависи от големината на кореновата система на растенията, които сте избрали за засаждане. Ако не сте сигурни колко да насипете, по-добре сложете тънък слой и пробвайте с едно от растенията дали нивото е достатъчно, за да започнете засаждането. Ако не е, добавете още от субстрата.

 

 

   Започнете да изваждате растенията от саксийките им и да ги поставяте внимателно в гнездата на модула. Обикновено изваждането става много лесно – леко притискате с пръсти саксията и растението е освободено! Подредете растенията в желаната последователност. Може да разместите някои и да пробвате различна подредба, за да подобрите аранжировката.

 

 

   Когато сте готови окончателно, засадете растенията в избраните места. Притискате ги внимателно и добавяте субстрат, докато гнездото се запълни. Добре уплътнете почвата с пръсти, за да изпада по-малко в последствие.

 

 

   Сега е време да закрепите металната лайсна на желаното от вас място на стената. Нивелирайте добре, отбележете с молив мястото и закрапете с помощте на отвертка. Закачите готовия засаден току-що модул.

 

 

  Полейте като изсипвате водата в улея, предназначен за капково напояване. Правете го бавно, защото на водата ще й е необходимо време да се процеди надолу и ако прекалите е възможно да потече. Поливането може да стане още докато модула е в легнало положение, след което ще трябва обаче да го оставите да се отцеди (например в банята), тъй като е възможно да сте изсипали повече от необходимота количество вода.

 

 

   Може да си направите и дървена или друга рамка, с която да "облечете" модула, като така вашата картина ще стане още по-атрактивна.

   

  Поливайте редовно растенията на вашата жива стена. Интензивността на поливките зависи от изискванията на растенията и условията в помещението. Може да ги оросявате, за да осигурите въздушна влажност през топлите дни. Не забравяйте и да ги торите, както се грижите за всяко друго стайно растение. Може да използвате комбинирани изкуствени течни торове, които да добавяте при поливането.

 

Свържете се с нас за безплатна презентация и оферта!

Национален телефон 0700 11 258

e-mail: office@kosbulgaria.com