Как да намалим сметките към Топлофикация

27.01.2019
448

Средната температура в София, отчетена до 26 декември 2018 година от Националния институт по метеорология и хидрология, е -0,3 градуса, което е значително по-малко, в сравнение със същия период през 2017 година. Тогава средната температура е била 2,7 градуса. Междинният отчет, направен на общите топломери в абонатните станции в края на 2018 година от специалистите на “Топлофикация София”, показва, че консумацията на топлинна енергия е нараснала с 13.9 % повече, в сравнение с предходния декември.

За тези от вас, които желаят да намалят сметките си към Топлофикация, сме подбрали няколко практични съвета:

1. Топлоизолацията на цялата сграда е един от основните фактори за по-ниски сметки към дружеството.

2. Съветваме Ви да не поставяте обемни мебели, пердета или декоративни решетки пред радиаторите. Те възпрепятстват разпространението на топлината в помещението и по този начин увеличават консумацията на топлинна енергия.

3. При проветряване на стаите трябва да поставяте вентила на знак звездичка (*). Това е необходимо, защото  излагането на термостатичния вентил на пряк контакт със студен въздух го превключва автоматично на максимална степен и консумацията на енергия от радиатора е много голяма.

4. Ако Ви се наложи да отсъствате от жилището за по-дълго, е редно да поставите вентила отново на знак звездичка (*). По този начин помещенията няма да замръзнат, а ще поддържат минимална температура.

5. Препоръчително е, ако през деня няма никой в дома, вентилите да бъдат поставени на 2.

6. През нощта може да намалявате с един пункт вентилите. По този начин няма да усетите температурната разлика, но ще спестите топлинна енергия.

7. Не използвайте един радиатор за отопление на няколко помещения. По този начин няма да намалите сметките си, а ще увеличите консумацията.

8. Не претопляйте жилището. Според европейски експерти, понижението на температурата в дома с 1 градус ще доведе до 6% икономия на енергия.

9. Вентилът не трябва да се оставя максимално отворен. По този начин той не може да се затвори автоматично когато в помещението вече е достатъчно топло.

10. Най-икономично е да оставите вентила на средна позиция.

Свържете се с нас за безплатна презентация и оферта!

Национален телефон 0700 11 258

e-mail: office@kosbulgaria.com