Имотите отдавани под краткосрочен наем вече с туристически налог

22.02.2020
279

Вече собствениците на имоти, които се отдават под наем краткосрочно през платформи като Airbnb и Booking, ще трябва да плащат туристически налог като хотелите с една звезда. Това става факт с поредната поправка във закона за туризма, която бе приета.

От сега нататък налогът ще се събира за всяка нощувка. Той ще варира между 40 и 80 стотинки на легло. По този начин се цели стаите, отдавани под наем онлайн, да бъдат приравнени с хотелите с една звезда.

Собствениците на имотите, които се отдават на туристи през онлайн платформите за резервация като Airbnb,Booking, Еxpedia и др., ще трябва да начисляват новия данък в цената на нощувките. Внасянето му ще трябва да става всеки месец до средата на следващия месец. Тези налози ще се определят всяка година от общинския съвет на съответното населено място и ще варират в зависимост от категорията на обекта.

Така, например, всяка нощувка на турист, резервирана онлайн, ще бъде обложена с 0.40 лв. данък в София и Пловдив, с 0.50 лв. във Варна, с 0.80 лв. в Банско. Законът посочва общинските данъчни служби като отговорни за събирането на туристическия данък.

За сега искането за задължителна категоризация на тези обекти, което бе първоначално заложено в поправката на Закона за туризма, отпада, за да може собствениците да бъдат облекчени до някаква степен.

Свържете се с нас за безплатна презентация и оферта!

Национален телефон 0700 11 258

e-mail: office@kosbulgaria.com