Зеленият план на Мадрид да се справи с все по-високите температури

19.03.2016
648

Столицата на Испания скоро ще се превърне в един от най-зелените градове в света. Градът е в процес на инвестиране на милиони в разширяване на парковете, покриване на покриви и външни стени с растителност, превръщане на неизползваеми парцели в градски градини, както и трансформация на павираните площади в паркове, които да абсорбират валежите.

Вече е започнало засаждането на дървета по цялото поречие на река Мансанарес, която преминава през центъра на Мадрид, като това е проект за около 3.8 милиона евро. Идеята е всяко неизползваемо място и пространство в града скоро да бъде покрито с растителност.

Целта е да се помогне на жителите да се адаптират възможно най-добре към резултатите от променящия се климат, сред които са непоносимата жега, суша, а когато вали, се стига и до наводнения. През месеците юни и юли миналата година в Мадрид бяха измерени рекордни температури от 40 градуса. До 2050 г. се очаква нарастване на броя на необичайно горещите дни с 20%, а със същия процент се очаква да намалеят дъждовете.

Всяко озеленяване би било от помощ. Вече са направени няколко теста със озеленяване на покривите на сгради в различни мадридски квартали, като резултатите показват, че температурите са спаднали с близо 4 градуса. Заменянето на паважите с растителност, която може да абсорбира и складира вода, би помогнало на града да се справя много по-лесно с евентуални интензивни валежи.

Добавянето на растителност ще помогне на града да се справи и със замърсения въздух. Мадрид е един от най-замърсените градове в Европа, като вече са взети някои мерки за редуциране на негативните последици. Прави впечатление ограничаването на трафика и възможността гражданите да се движат безплатно в градския транспорт в „най-мръсните“ дни. Очаква се до 2020 г. да бъде забранено движението на дизелови автомобили в центъра на града.

„Мерките трябва да бъдат адаптирани към отделните нужди и климат на всеки град, но много от решенията са универсални. Последните проучвания сочат, че използването на природата като решение на този тип проблеми води до безброй ползи за здравето на хората, икономиката, обществото като цяло и естествено околната среда. Тези методи често се оказват по-ефикасни от традиционните“ – казва Том Армър. Той е директор на глобалната фирма за ландшафтна архитектура „Arup“, която работи с Мадрид за интегрирането на природа в бетона. „Става дума за множество буферни зони, целта на които е да помогнат на града да се адаптира към променящия се климат и да се изгради устойчивост“ – допълва той.

Свържете се с нас за безплатна презентация и оферта!

Национален телефон 0700 11 258

e-mail: office@kosbulgaria.com