Жилища и сгради пригодени за хора с увреждания

11.01.2020
452

През лятото на 2019 година стартира програма за адаптиране на сгради и жилища с цел те да станат достъпни за хора с увреждания. Държавата ще финансира различни проекти за реализация на необходимите допълнителни мерки, които са необходими, за да станат жилищата достъпни за хората с увреждания.

До сега, по програмата са подадени 55 проекта, от които са одобрени около 39. Програмата предвижда поставянето на стълбищни платформи, рампи, асансьори и вертикални подемници, които да помагат на инвалидите в колички и хората с увреждания. Ако такива устройства няма, то за тези хора е много трудно да напускат жилищата си, дори и с помощта на придружители.

Финансирането за тези проекти ще продължи и през тази година, като по програмата могат да кандидатстват както собственици на къщи, така и етажната собственост, ако става дума за жилищни сгради. Такива рампи и подемници се инсталират във все повече жилищни сгради в столицата.

Средствата за изготвянето на проекта за такъв тип съоръжения са за сметка на кандидатите, които трябва да добият и разрешително за поставянето им. А финансирането на тяхното изграждане и поставяне се поема от държавата.

Кандидатстването за новите проекти ще започне до края на март и ще продължи 3 месеца. Лиляна Йорданова от Министерството на труда социалната политика заяви, че трябва целенасочено да се съдейства на тези хора, що се отнася до изготвянето на проектната документация, както и за  административната част от страна на общините. 

Свържете се с нас за безплатна презентация и оферта!

Национален телефон 0700 11 258

e-mail: office@kosbulgaria.com