Балконът след зимата

25.03.2016
777

Зимата си отива, а хубавото време започва да приканва да прекарваме повече време навън. За да ни е по-приятно пиенето на сутришното кафе на балкона, ще трябва да го подготвим за ползване като се справим с последиците от зазимяването му.

Ръждясалите решетки на балкона

Можете първо да почистите повърхността с телена четка и да отстраните ръждата с гореща вода и лимонов сок. Но този вариант не е дълготраен. За да преборите ръждата за дълго, можете да нанесете антикорозионен грунд на ръждясалите области и след това да боядисате решетките с два слоя боя. Желателно е да третирате пода, решетките и мебелите с щадящи околната среда продукти, особено ако в къщата има деца.

Мъхове и лишеи

Освен че изглежда мръсно, е и опасно, тъй като лесно може да се подхлъзнете на засегнатите плочи. Щетите могат да бъдат поправени чрез заливане с каучуков разтвор. При дървени подове не бива да се използват химични вещества, тъй като дървото е изключително чувствително и може да бъде увредено завинаги. В тези случаи е по-добре да намаслете или измийте дървото след почистване. Изолирането не е добра идея, тъй като дървото трябва да диша.

Засаждане на цветя

Цветята трябва да са подредени според начина им на никнене – висящите растения да са в най-външния ред, за да могат да разстелят красиво цветовете си през балкона. Високорастящите засейте в най-вътрешния ред, а разстоянието между двата вида запълнете с нискорастящи цветя. Ако искате уединение и  да се скриете от очите на съседите, добре е да насадите някакви увивни растения отпред – и грамофончето върши работа, а и расте бързо, цъфти красиво и не е претенциозно. За да се радвате дълго на балконските си цветя, са нужни правилна поддръжка и торене.

Подготвяне на мебелите

Тиковата мебел и други видове твърда дървесина са много чувствителни на слънчева светлина и влага. Под влиянието на тези фактори те посивяват. Лишеите по градинските мебели могат да бъдат премахнати с помощта на лимонов сок или оцет. Все пак за перманентна защита се препоръчва третиране с масло за мебел от твърда дървесина. Мебели от мека дървесина, като бор, трябва първо да се четкат с твърда четка. Ако обрастването вече е значително, дървото може да бъде шлифовано с шкурка до здраво дърво и след това да бъде изчеткано със смърчов терпентин или борово масло.

Още идеи:

- Допълнителен релакс може да създаде звукът на водата, който да идва от малък стаен фонтан;
- Ако балконът ще се използва и вечер, не трябва да се забравя за осветлението, а между цветята може да се подредят малки самозареждащи се осветителни тела, а друг вариант са различните видове лампички;
- Стените може да се украсят по най-различен начин – с бамбукова постелка, със снимки, картини или плакати и декоративни стикери;
- Чудесна работа могат да свършат и стари палети, на които може да се сложи дамаска върху дунапрен за направата на чудесни мебели.

Свържете се с нас за безплатна презентация и оферта!

Национален телефон 0700 11 258

e-mail: office@kosbulgaria.com