"Museo Atlántico" е първият подводен музей в Европа

04.09.2018
592

"Museo Atlántico" или Атлантическият музей е първият по рода си в Европа. Той е разположен на площ от 2500 кв.м и в него може да видите над 300 скулптури на художника Джейсън де Кеърс Тейлър. Вижте видеото.

Скулптурите са спуснати в район, който е защитен биосферен резерват от ЮНЕСКО. Основната им цел е да се превърнат в изкуствен риф, така че местните морски видове да продължат да се възпроизвеждат.

Преди "Museo Atlántico" Джейсън де Кеърс Тейлър е изградил още две подобни атракции - "Museo dе Arte Subacuatico" (във водите край Мексико) и "Molinere Underwater Sculpture Park" (в Гранада, Карибите), който е и първия подводен музей.

Джейсън де Кеърс Тейлър е известен с многобройните си подводни скулптури и инсталации. Роден е през 1974 г., дете на англичанин и гвинейка, той израства пътувайки между Европа, Азия и Карибите. Силно влияние върху формирането му като творец изиграват именно детските му спомени от причудливите форми на кораловите рифове в Малайзия. Художникът казва за своето творчество: "Моята работа е посветена на промяната в скулптурите, които отразяват еволюцията около нас...Надявам се, че Атлантическия музей на Лансароте ще е началото на един нов свят, ще насърчи по-доброто разбиране на скъпоценната морска среда и колко много ние зависим от това".

Скулптурите изразяват „диалога между миналото и настоящето, както и разделението в обществото”. Някои от най-емблематичните творби са „Рубиконът”, „Водовъртежът” и „Салът на Лампедуза”, който изобразява бежанския наплив към италианския остров. Експозицията отдава почит на успелите бежанци, но и на онези, които са „мечтали и са се надявали, но вече са морското дъно”, каза авторът Джейсън де Кеърс Тейлър пред „Локал”.

Свържете се с нас за безплатна презентация и оферта!

Национален телефон 0700 11 258

e-mail: office@kosbulgaria.com